Sultan Kösen langste man ter wereld
Als ik dat had geweten

De grootste mens ter wereld

Je zal denken, hoezo schrijft ze over de grootste mens ter wereld? Mijn zoontjes willen altijd vanalles weten. Hoe groot is de grootste mens? Hoe oud is de oudste kat ter wereld? Hoe zwaar is de zwaarste hond? En ga zo maar door. Heel vaak weet ik het antwoord eigenlijk niet. Dus tijd om op onderzoek uit te gaan!

De langste man ter wereld

De langste man ter wereld die ooit heeft geleefd was Robert Madlow. Hij was maar liefst 2,72 meter lang (volgens het Guiness Book of Records). Robert Madlow werd geboren in 1918 in de Verenigde Staten. Op zijn vierde was hij al 1.60 meter (!) en op zijn achtste 1.83 meter. Kun je het voorstellen? Mijn zoontjes zijn 4 en 7 en niet heel erg groot….dus ik kan me er in ieder geval niets bij voorstellen!

Een bijzonder overzicht van de groei en het leven van Robert Madlow

Groot gegroeid door een aandoening

Er wordt vanuit gegaan dat Robert een aandoening had aan zijn hypofyse waardoor hij zo lang is geworden. Helaas is hij niet oud geworden, 4 juli 1940 kwam hij in het ziekenhuis wegens een ontsteking van zijn enkel. Op 15 juli 1940 is hij overleden in zijn slaap. Wetenschappers denken dat hij nóg groter was geworden als hij niet op jonge leeftijd was overleden. Dan was de langste man ooit dus nóg langer geweest. De kans is groot dat het record van grootste mens ter wereld niet verbroken zal worden omdat er inmiddels meer bekend is over de aandoening en de groei gestopt kan worden.

De grootste mens ter wereld op dit moment

Op het moment van schrijven is Sultan Kösen, afkomstig uit Mardin in Turkije de grootste mens ter wereld. Hij is 2.51 meter lang en 39 jaar oud. Doordat hij zo lang is loopt hij niet makkelijk en heeft hij krukken nodig. Ook Sultan is zo lang door een afwijking, een tumor, aan de hypofyse. Hij is niet alleen de langste mens ter wereld, hij houdt ook de records (in het Guinness Book) voor de grootste handen (27.5 cm als record geregistreerd, inmiddels gemeten op 28 cm) en de op een na grootste voeten (36.5 cm links en 35.5 cm rechts). Vanaf 2010 heeft Sultan behandelingen gehad aan de tumor in zijn hypofyse en deze zijn succesvol gebleken waardoor zijn groei stagneerde.

Sultan Kösen grootste mens ter wereld
Sultan Kösen By Helgi Halldórsson from Reykjavík, Iceland – Fingerprint, CC BY-SA 2.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33780214

De langste man van Nederland

Wij Nederlanders zijn behoorlijk lang, we weten dat de grootste mens ter wereld hier niet woont, maar hoe zit het dan met de langste man van Nederland? De grootste man van Nederland op dit moment is Rob Zwaan. Ook hij staat in het Guiness Book of records met zijn 2.23 meter. Zijn schoenmaat is 53! Leuk detail voor bierliefhebbers: Rob Zwaan brouwt zelf biertjes (samen met zijn broer en andere collega’s) en staat daarmee regelmatig op festivals. Hij trekt sowieso de aandacht met zijn lengte!

De grootste man ooit in Nederland

Dat was Albert Johan Kramer. Hij leefde van 1897 tot 1976 en was 2.42 meter lang. Hij had ook zeker de grootste voeten van Nederland, namelijk maat 65. Albert Johan Kramer leed aan zogenaamde reuzengroei, ook weer te relateren aan afwijkingen aan de hypofyse. Toen hij 7 jaar oud was, was hij (volgens Wikipedia) al 2 meter lang! Als grootste man van Nederland verdiende hij ook zijn geld. Hij trad op al variétéartiest onder de namen Jan van Albert en Lofty. Zijn zwager Josef “Seppetoni” Fässler leed aan dwerggroei en was 69 cm lang. Zij vormden samen jarenlang een duo. Hij richtte in 1958 de Klub Lange Mensen op die nog steeds bestaat. Deze club doet veel voor de lange mensen in Nederland; belangenbehartiging, informatievoorziening, maar ook sociale activiteiten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.