zelf pindakaas maken
Eten en drinken,  Tips

Waarom heet pindakaas pindakaas en andere weetjes over pindakaas

Allebei onze kinderen houden van pindakaas, de oudste eet het liefst fabriekspindakaas, terwijl de jongste helemaal gek is op zelfgemaakte pindakaas! Sinds een tijdje maak ik dus pindakaas voor en met hem en dat goedje is echt een hit! Zo’n hit dat ik hem inmiddels ook voor mijn ouders moet maken, mijn vader was gestopt met pindakaas eten maar is weer begonnen, en mijn moeder eet nu ook zelfs pindakaas. Soms als ik wat over heb neem ik het ook mee als cadeautje als we ergens op bezoek gaan. Zo lijk ik ook enorm huisvlijterig en verantwoord….niet helemaal waar, maar pindakaas zelf maken is helemaal niet moeilijk ontdekte ik! Daarom deel ik onderaan deze blog het recept! Scroll dus snel door als je niet op zoek was naar geneuzel over pindakaas. Want hier volgen eerst wat weetjes over pindakaas.

Waarom heet pindakaas pindakaas?

Er zit tenslotte geen kaas in pindakaas, toch? Dat klopt. Aan de herkomst van de naam gaat een stuk geschiedenis vooraf!

Pienda-dokoen

Al in de 18e eeuw werd er in Suriname “pindakaas” gegeten. Dit betrof een soort blok van gestampte pinda’s, waarvan plakken werden afgesneden voor op brood, net zoals dit met kaas gebeurde. Dit broodbeleg werd pienda-dokoen genoemd. In 1783 maakte een Duitse zendeling een woordenlijst waarop hij pienda-dokoen vertaalde naar pindakäse.

Peanut butter

Eind 19e eeuw werd de smeerbare vorm van pindakaas, zoals wij hem kennen, geïntroduceerd. Dit gebeurde in de Verenigde Staten, door John Harvey Kellog (ja die van de cornflakes!). Het goedje dat eigenlijk een bijproduct van pindaolie was, werd peanut butter genoemd. Het werd in eerste instantie bedacht als voedzaam product voor slechte eters zoals kinderen. Is het ook voedzaam? Hierover later meer!

Calvé introduceert pindakaas

Pas in 1948 werd de pindaboter geïntroduceerd in Nederland en wel door de Franse broers Calvé. Waarom werd het nu pindakaas genoemd en niet pindaboter? Dit komt doordat de naam “boter” in Nederland beschermd werd onder de zogenaamde Boterwet. Die wet bepaalde dat alleen echte roomboter “boter” mocht heten. Er moest dus iets anders worden bedacht. Er werd toen teruggegrepen op het Surinaamse woord, waarna het pindakaas ging heten.

Is pindakaas zoet of hartig?

Ook bij ons thuis is de regel: eerst hartig en dan zoet op brood. Maar dit goedje zorgt toch altijd weer voor discussie. Is pindakaas zoet of hartig? Ik heb verschillende bronnen bekeken en de conclusie is: pindakaas is hartig beleg, tenzij er allerlei suikers zijn toegevoegd. Dit is dus goed nieuws, want het scheelt weer een ruzietje in de ochtend. Doordat pindakaas tussen het zoete beleg staat in de winkel zien wij het ook als zoet, maar om het jezelf makkelijker te maken kun je het beter als hartig zien 😉.

Is pindakaas gezond?

Ok, we weten nu dat we pindakaas onder hartig beleg mogen scharen, maar is het ook gezond? Allereerst…is al dat andere hartige broodbeleg wel gezond? Ferre eet altijd “vleesje”. Dat is de voorverpakte cervelaat van de Lidl (uit een andere winkel mag niet). Je kan me niet wijsmaken dat dat gezond is. Het Voedingscentrum geeft aan dat pindakaas zonder toegevoegd suiker en zout binnen de Schijf van Vijf valt (ook zij bevestigen hiermee dat je het als hartig beleg mag zien en dat het gezond is!). Niet elke pot pindakaas die je koopt is gezond. De gemiddelde pot in de winkel bevat toegevoegde suikers, zout en vaak ook palmolie. Er zijn tegenwoordig echter steeds meer alternatieven. Hieronder deel ik een recept met je dat gezond is (ok, ik doe er een heel klein beetje zout in, maar dat kun je weglaten). Heb jij geen hakmachine of blender, of heb je gewoon geen zin om zelf pindakaas te maken? Bij winkels als de Pindakaaswinkel kun je eenvoudig gezonde pindakaas bestellen. En ook nog eens in allerlei verschillende heerlijke smaken. Geloof me, ik at echt nooit pindakaas, maar deze lust ik zelfs! En eerlijk is eerlijk, een lekkere noot kost ook al wat, dus uiteindelijk is het niet persé goedkoper om de pindakaas zelf te maken. Ik vind het vooral leuk om te doen en Pim helpt me graag!

Tekst gaat verder onder de afbeelding

waarom heet pindakaas pindakaasZelf pindakaas maken recept

Als ik zelf pindakaas maak, doe ik dit echt op een heel eenvoudige manier. Ik kreeg een keer een potje van de buurvrouw, Pim was er gek op, dus leek het me een goed idee om het ook eens te proberen. Zelf maak ik hem meestal met pecannoten, dit geeft een extra bite endat wordt in de omgeving erg gewaardeerd. Je kunt deze ook weglaten.

Wat je nodig hebt:

  • 500 gr ongezouten pinda’s
  • 200 gr pecannoten
  • Snufje zeezout
  • Blender of hakmolen

Ik heb een prachtige blender met fancy opties, maar heb ook een goedkope staafmixer (gewoon van de Lidl) en de hakmolen die daarbij zit werkt voor pindakaas perfect, beter dan die blender.

Instructies

  • Rooster de noten. Ik doe dit gewoon in een koekenpan of wok. Ik laat de pan heet worden en ga daarna door met middelmatige warmte, als het te heet is verbranden de noten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Op een gegeven moment beginnen de noten heerlijk te geuren, probeer ze een beetje bruin te roosteren en haal de pan dan van het fornuis.
  • Ik laat de noten altijd even afkoelen en vervolgens doe ik ze in de hakmolen. Dan is het simpel. Je hakt de noten, je ziet dat het eerst hele kleine stukjes worden, als je langer doorgaat begint de olie in noten vrij te komen. Langzaamaan wordt het een pasta-achtige substantie.
  • Ik doe op dit moment altijd een snufje zout erbij. Dan weer even de hakmolen aan en je kunt dan zelf even kijken hoe je de pindakaas wilt hebben. Wil je hem wat steviger en grover dan stop je, maar wil je dat er nog wat meer olie bijkomt en de pindakaas wat smeuïger wordt, ga je nog even door met hakken, dat is ook een kwestie van proberen, én het voordeel van zelf pindakaas maken ;)! Daarna is de pindakaas klaar. Giet/lepel hem over in een pot en smullen maar!

Pindakaas met stukjes

Wil je graag pindakaas met stukjes maken? Haal dan wat stukjes eruit op het moment dat de noten gehakt zijn (voordat de olie vrijkomt). Voeg deze na de laatste stap weer toe en roer ze door de pindakaas!

Eet smakelijk en hierbij nog een favoriete combi van Pim:Ei met pindakaas

Elk weekend is het weer de vraag: Pim, wat wil je op je ei? Meestal is het antwoord: oliepindakaas! (De pindakaas uit het recept).

Dit bericht bevat affiliate links

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.