True crime podcast in het nederlands
Tips

Mijn top 5: True crime podcasts in het Nederlands

De beste true crime podcasts – tips!

Een tijd geleden ontdekte ik het fenomeen podcast. En na het beluisteren van een aantal verschillende podcasts ontdekte ik ook wat mijn favoriete genre is: de waargebeurde misdaad podcasts, ofwel: true crime podcasts. Mijn vriend vraagt wel eens waarom ik altijd naar ellende luister. En ja, waar komt dat nu eigenlijk vandaan? Ik weet het niet, ik hou gewoon van het luisteren naar verhalen over misdaad, moord, ontvoering. Waarschijnlijk zit de fascinatie in het feit dat sommige mensen misdaden begaan? Hoe kan dit, wat zit erachter, hoe kan iemand zoiets doen? Wat het ook is, ik vind het heerlijk om te luisteren naar deze moord podcasts. En het is duidelijk dat ik niet de enige ben, misschien ben je zelf op het moment op zoek naar true crime podcast tips. Momenteel zijn er tal van Nederlandse misdaad podcasts die je kunt beluisteren. Mijn vriendinnen en ik wisselen regelmatig favorieten en tips uit. Daarom zet ik mijn top 5 true crime podcasts hier even voor je op een rijtje. Wie weet ontdek je een juweeltje en hoe fijn is het dat je dan álle afleveringen nog kunt beluisteren, ook die van voor 2022! Ik moet elke week weer wachten op nieuwe afleveringen van mijn favoriete misdaad podcasts.

Podcast documentaires

Daarnaast hou ik ook van true crime podcast series, die in meerdere delen ingaan op een gebeurtenis. Vaak zijn het verhalende podcasts waarbij hoofdpersonen geïnterviewd worden en veldwerk wordt gedaan. Ik noem ze maar even documentaires voor het gemak. Later zal ik mijn favorieten en tips op dat gebied nog eens delen. Waar ik het op deze pagina over heb zijn echt de misdaadpodcasts waar elke aflevering een nieuwe (of eigenlijk meestal oude) zaak bespreekt. Ik beperk me hierbij tot de Nederlandse podcasts over waargebeurde misdaad, simpelweg omdat ik alleen in het Nederlands luister.Top 5 Nederlandstalige true crime Podcasts


de volksjury: Mijn absolute nummer 1 is een true crime podcast uit België. Deze podcast wordt gepresenteerd door Laura en Silke die je uitgebreid meenemen in waargebeurde verhalen over misdaad, uit België, maar ook uit andere landen. Naast het feit dat zij echt goede research doen en je volledig meenemen in het verhaal met een uitgebreide omschrijving van alle hoofdrolspelers en gebeurtenissen, doen zij dit ook met een flinke dosis humor. En, de dames van deze Belgische misdaadpodcast drinken tijdens de opnames altijd een flesje Cava…echt vrouwen naar mijn hart!
Luister naar “de volksjury” op Spotify
Al sla je me dood: Een welverdiende tweede plaats! Dit was eigenlijk de eerste misdaad podcast die ik echt ben gaan luisteren. De eerste keer begreep ik het niet helemaal, waar waren ze toch over aan het lachen? Maar ook deze dames, Annelies en Sylvia, presenteren de podcast met veel humor én gedegen onderzoek. Het verhaal wordt goed verteld, met humoristische vragen en opmerkingen tussendoor. Als uitsmijter krijg je elke week een “Wat moet je doen als je bijna vermoord wordt tip”, superhandig toch!?Luister naar “Al sla je me dood” op SpotifyMoordzaken de podcast. In deze waargebeurde misdaad podcast vertellen Carrie en Eddie over (voornamelijk Nederlandse) true crime. Het is duidelijk dat ze heel uitgebreid onderzoek doen, de waargebeurde misdaadverhalen zijn goed te volgen en er wordt geen detail overgeslagen. Vaak zijn het verhalen met een verrassende wending, wat het elke keer weer een genot maakt om te luisteren. Verdient minimaal de derde plaats in dit overzicht.
Luister naar “Moordzaken de podcast” op Spotify

crimetok nlCrimetok NL: Op 4 de misdaadpodcast van Sanne. Zij begon een TikTok account, waar ze in video’s van 3 minuten misdaadzaken bespreekt (ik doe niks met TikTok, maar dit is erg interessant om te kijken) en inmiddels heeft ze ook al een flink aantal true crime podcasts gemaakt. Sanne bespreekt voornamelijk onopgeloste zaken; cold cases, nooit gevonden verdwenen personen etc. De podcast is niet extreem gedetailleerd, maar het is elke keer weer een goed waargebeurd misdaadverhaal en erg interessant om te luisteren. Qua lengte is deze podcast precies goed voor mij: tijdens het douchen, afdrogen en opmaken kan ik precies 1 aflevering luisteren 😉.
Luister naar “Crimetok NL” op Spotifymoordcast

Over nummer 5 twijfelde ik, maar ik ga toch voor Moordcast. In deze misdaad podcast nemen Dionne en Henrik Slagter (broer en zus) je elke keer weer mee in een bloedstollend verhaal. Ze hebben goed onderzoek gedaan en ook zij vertellen zeer uitgebreid én leven erg mee met de slachtoffers in de verhalen. Wat mij af en toe wel stoort is dat ze de woorden “die” en “dat” regelmatig door elkaar halen, samen met nog wat andere versprekingen (je mag me haten om deze opmerking), maar als je daar doorheen prikt is het een erg vermakelijke misdaad podcast om naar te luisteren!     
Luister naar “Moordcast” op Spotify  De Nederlandse misdaadpodcasts die de top 5 nét niet haalden

Nog een paar misdaad podcast tips! Elk maandag luister ik naar “Misdaadmeiden”. De eeneiïge tweeling Mandy en Kaylee neemt je in deze podcast ook mee in de wereld van waargebeurde misdaad. De verhalen zijn prima voor in de douche, maar af en toe mis ik net een beetje diepgang en ook hier wordt nog wel eens een foutje gemaakt (ik twijfelde eerst, maar er is nu echt al een aantal keer “kipnappen” gezegd…).

Ook luister ik regelmatig “Duister, de podcast”. Wederom 2 vrouwen (het is een patroon), Daphne en Kimberly, bijgestaan door “het Spook”. Zij vertellen elke aflevering 2 verhalen: 1 true crime verhaal en 1 paranormaal verhaal. Ik merk toch dat ik de true crime dan echt interessanter vindt, maar ook de paranormale verhalen zijn vermakelijk. In een andere categorie zou deze podcast dan ook zeker hoger scoren!

Als laatste wil ik nog “Als de dood” noemen. Helaas is Ayse er inmiddels mee gestopt, maar als je nog meer goede true crime podcasts zoekt is dit ook een aanrader, luister ze nog even terug! Uitgebreide verhalen op een rustige manier verteld.

Dit was mijn top 5 in 2022, als er nog nieuwe waargebeurde misdaad podcasts komen die de moeite waard zijn zal ik dit zeker in een nieuwe blog laten weten! Laat je mij ook weten wat jouw tips op het gebied van Nederlandse true crime podcasts zijn? Hopelijk ontdek ik dan ook nog een nieuw juweeltje!

2 Comments

 • Dianne

  Eigenlijk nog nooit podcasts geluisterd. Luister wel veel naar luisterboeken, psychologische thrillers, veel Scandinavische maar nu bv bezig met De Zeven Zussen.

  • Ellen

   Ja ik luister ook heel graag boeken, heb je nog tips voor Scandinavische thrillers? De Zeven Zussen heb ik ook grotendeels al geluisterd.
   Podcasts zijn ook echt een aanrader, ik zal binnenkort nog over andere soorten podcasts schrijven, beginnen met bijvoorbeeld “De Brand in het Landhuis” is altijd goed!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.